Vlčí dorost versus medvědi

Vlk versus medvěd

 

V polských Bieszczadech jsme byli už podruhé, tentokrát jsme chtěli pozorovat šelmy z placených krytů a vyklubal se z toho jedinečný zážitek se smečkou mladých sotva ročních vlků. No a nakonec dorazila i medvědice s mladými.

Na konci září 2021 se nekonečné bučiny Bieszczad pomalu začaly barvit do žluté a červené. To byl pro nás ten nejlepší čas, kdy jsme mohli pozorovat medvědy jak se cpou na krmítku u Bogusza, aby nabrali zásoby tuku na zimu. Kryt fungoval podobně jako ve Finsku. Strávili jsme v něm s Kamilem a se skvělou trojkou fotografů z jihu dvě výživné noci.

 

Medvěd hnědý v Polsku

 

Po rozmístění jeleních noh a dalších dobrot po louce před pozorovatelnou jsme zašití v krytech koukali na to skvělé představení, které nebralo konce. Objevila se medvědice co si před nás v klidu lehla do trávy a začala baštit hojně nasypané kukuřice. Na rozdíl od finských medvědů hnědých se polští huňáči cpali téměř výhradně kukuřicí.

V zápětí na to začal z lesa opatrně vybíhat vylosovaný mladý vlk, který fofrem nosil pochoutky do houštin, kde hodovala celá smečka. Postupně všech šest mladých vlků začalo nabírat odvahu a nakonec se celý večer promenádovali po louce, skotačili, vyhrabávali ze země staré kusy masa a dokonce začali zlobit i medvědy. Ti samozřejmě neměli moc pochopení pro jejich zvědavost, ale trpělivost jim naštěstí nedošla.

 

Medvěd versus vlk

 

Vlk versus medvěd

Vlk obecný v Polsku

 

Medvěd hnědý v Polsku

 

Medvěd versus vlk

 

Medvěd versus vlk

 

Medvěd versus vlk

 

Občas sice vznikaly situace, kdy se vlček přiblížil už moc, ale stačil rychlejší medvědům pohyb, a už bral nohy na ramena. Ovšem když se k dráždění medvěda přidala smečka, nejednou se ježily chlupy a mládežníci se předháněli, kdo se k méďovi přiblíží nejvíc. Naštěstí k přímému kontaktu nedošlo a oba tábory se spokojeně krmily.

Jinak tomu bylo v ptačí říši. Pro kus masitého sousta si dolétl krkavec velký a káně. Krkavec maso odnášel a káně hltala maso rovnou na louce. Na zrní a slunečnici hodovaly např. pěnkavy, holubi hřivnáči, ale nejvíce sojky obecné. O život začalo jít, když se objevil krahujec a začal prohánět právě sojky. Protože jsou sojky stejně veliké a obratné, tak se subtilnímu krahujci vůbec nedařilo. Většinou nebyl úspěšný, pocuchal sojkám peří a po krátké honičce krahujec i sojky odpočivali společně na louce, jako by o nic nešlo. 

 

Bieszczady Polsko

Bieszczady Polsko

 

Bieszczady Polsko

 

Jak je příroda krutá, ale spravedlivá, se ukázalo v momentě, kdy se na louku vyřítil jestřáb lesní. Tady už byla úspěšnost 100%. Jestřáb pokaždé trefil cíl na první pokus a během pár vteřin se sojka s křikem zmítala v jeho pařátech a stoupala směrem k neblahému konci. Za pár desítek minut se na opuštěnou louku s kukuřicí začaly znovu slétat sojky a holubi a život se vrátil do normálních kolejí, jako by k ničemu nedošlo.

 

Bieszczady Polsko

 

Bieszczady Polsko

 

Později v noci pravidelně přicházela opatrná medvědice se třemi mláďaty. Občas se postavila na zadní a nasála vzduch, aby se ubezpečila, že prckům nic nehrozí. Slyšet pak byla celou noc, jak vrčením diriguje medvídky k opatrnosti a my jsme kousek od ní usínali ve spacích pytlech.

 

Bieszczady Polsko

 

Bieszczady Polsko

 

Bieszczady Polsko

 

Bieszczady Polsko

 

Další dny jsme věnovali celodenním výletům po divočině ve snaze narazit na volně žijící zubry, nebo říjné jeleny. Jeleni se ozývali pěkně a jeden mladý kus se nám ukázal docela blízko. Se zubry jsme takové štěstí tentokrát neměli a stádo jsme zahlédli jen na velkou vzdálenost, jak se pase na divokých jablíčkách.

Nad řekou San se snášelo listí, proháněli konipasi horští, skorci vodní a ledňáčci říční. Jednou se k naší radosti na protějším břehu mihla vydra. V lese jsme přilákali pozornost naší nejmenší sovy - kulíška. Pěkně nám zapózoval, než jej ze svého teritoria vypakoval strakapoud. Na konec ještě pár sýkorek parukářek zaskotačilo po větvích a výlet se pomalu chýlil ke konci. Moc fajn výlet v příjemné krajině a s příjemnými lidmi.

Text: Havroš, Foto: Havroš a Kamil