Tajemní obři z rákosí

Los evropský (Alces alces) - Biebrza

 

Loňská pátrací podzimní akce, s cílem vystopovat největšího kopytníka z čeledi jelenovitých, měla být pohodová záležitost, ale jak už to v divočině chodí, bez trošky štěstí to může být taky pěkné fiasko. Velký duch při nás naštěstí stál alespoň jedno zamračené ráno na území Biebrzanského národního parku v Polsku.

Všechno se zdálo být připraveno dokonale. Naložil jsem Kamila s Ondrou do Stříbrňáka a hurá do "Polskej", protože u nás je těch losů přece jen trochu málo. Za to, když se zeptáte poláka, kde tady mají vlky nebo zubry, odpoví vám "všendže". Stejnou odpověď jsme pochopitelně dostali i po příjezdu do chatky na ubikaci v srdci Biebrzanského parku, protože tam jich prý mají nejvíc. Navíc právě probíhala nejen říje losů, ale též říje jelení, takže to měla být tutovka.

K nalezení losa jsme měli téměř čtyři dny a dočkali se předposlední ráno. Obří býk se předvedl v doprovodu sličné losice a náramně se k tomu vyzdobil. Byl to sice mladík s menším parožím, ale svými parametry si ihned získal zasloužený respekt. Sledovali jsme ho dobré dvě hodiny. Pomalu jsme se snažili lehce přiblížit, než nám losík i s milenkou nenávratně zmizel v nekonečném moři rákosí v povodí řeky Biebrzy.

Krajina je to zajímavá, ale kopečky mi přece jen trochu chyběly. Na losa se chodí za tmy a člověk brzo zjistí, že v této rovinaté oblasti (výjimečně suché, normálně bychom si uživali rozsáhlých mokřadů) je ideální pozorovat východy a západy slunce, nebo prostě jen sledovat putování obrovského Měsíce po noční obloze. A jelikož zrovna na podzim je v rákosinách vyhlášené zimoviště jeřábů popelavých, lze si užívat od rána do večera jejich uřvaných startů, letů a přistání v hejnech čítajících stovky jedinců. Samozřejmě nejlépe před zapadajícím sluncem.

 

Jeřábi popelaví táhnou v západu slunce nad Biebrzou

Obrovský měsíc vychází nad lesy v Biebrzanském parku.

 

Jeřábi popelaví táhnou v západu slunce nad Biebrzou

Na losa čekáme vždy až do setmění. O zábavu se nám starají obrovské řvoucí hejna jeřábů popelavých přilétající do rákosí, aby tam strávili noc.

 

Los evropský (Alces alces) u Biebrzy

Jedno ráno se nám při svítání na vteřinu zjeví losice s mládežníkem. Během okamžiku mizí v buši.

 

Jeřábi popelaví táhnou v západu slunce nad Biebrzou

Pokračujeme tedy v pozorování troubících jeřábů.

 

Jeřábi popelaví táhnou v západu slunce nad Biebrzou

 

Bělonohý přízrak zhmotněný v šeru

Losa amerického nebo losa aljašského již známe dobře. S Kamilem jsme navštívili párkrát Kanadu i Aljašku a během krátkého tamního léta je téměř jisté, že na losíky narazíte. Taky jsou tam všude. Jenže to má háček, jako u většiny savců. Obří samci jsou klasicky zašití v tajze, neboť nemusí celý den kmitat kolem mláďat, tak s největší pravděpodobností spatříte losici s mládětem. I ta se ovšem svými impozantními rozměry postará o nezapomenutelný zážitek. Ale samec, to je prostě obr vyzdobený mohutnými parohy a obrovitou šijí doplněnou lalokem ve spodní části, pyšnící se hmotností až 750 kg a výškou až 2,5 m v kohoutku!. Paroží losa připomíná lopaty, může vážit až 60 kg a dosáhnout rozpětí 2,5 m! Pochopitelně právě proto, bylo hlavním cílem výpravy, najít losí monstrum.

Los je velký pohodář, nikam nespěchá a jeho největší fintou, je prostě "zkamenět". Vydrží bez hnutí několik hodin a se svým černohnědým chlupatým "maskáčem" je v lese téměř neviditelný. V rákosinách, na velkých odkrytých plochách, by to mohlo být na pozorování možná fajn, jenže to nesmí mít zrovna stonky rákosin třímetrovou výšku. Tam se losík bezpečně zašije. Stejně jako v lesním porostu, tak i v rákosí se los pohybuje absolutně neslyšně. Umí se ovšem překvapivě rozhýbat i na 50 km v hodině.

Podobně jako zubři (ti to ovšem dělají v různě početných stádech), se při leknutí vydá na zběsilý úprk, přičemž likviduje vše, co mu stojí v cestě. Trvá to jen chvíli a los na nové pozici znovu "zkamení", pak čeká, jestli už je vše ok. Už jsem to zažil a především v noci je to velmi intenzivní zážitek. Párkrát nám s Jirkou, při cestě kánoí po Snake River, převedl tohle ohlušující představení losí obr pár metrů od stanu. Mysleli jsme, že přichází satan a pak ve tmě, s čelovkami na hlavách, s údivem koukali na dokonalý kaňon, jenž po nočním sprintu v lese vybagroval.

Po dvou dnech nám bylo jasné, že to nebude taková pohodička, jako při pozorování zubrů v Bielověži. Třetí ráno se konečně losí býček zjevil ze tmy. Jako na potvoru, to jediné ráno bylo šero a poprchávalo. Navíc byl chlapák daleko. Zvolili jsme osvědčený pomalý způsob přibližování, aby si nás mohl losík i s přítelkyní pěkně prohlédnout. Svůj boj o samici nejspíš vyhrál a nyní se spolu pohybovali rákosím, jako pomaloučký vláček. Nakonec z toho bylo i pár dokumentárních fotek, malá památka na tohle jedinečné setkání. Každopádně to tam budeme muset zajet co nejdřív "opravit" :-).

 

Jeřábi popelaví táhnou v západu slunce nad Biebrzou

Poslední den, zamračené ráno, přeháňky a znovu začínáme hledat losa v nekonečném kraji rákosin a trav.

 

Los evropský (Alces alces) u Biebrzy

Je to tady, losí býk se nám ukáže před hradbou rákosí a nezbývá, než se velmi obezřetně přiblížit, aby nám nezaplul do nekonečna.

 

Los evropský (Alces alces) u Biebrzy

Hra na schovku pokračuje. Los si drží odstup.

 

Los evropský (Alces alces) u Biebrzy

Před mladou losicí si parádně vyzdobil paroží. Ta ho následuje na každém kroku a čeká na znamení, aby nám společně zamávali na rozloučenou.

 

Los evropský (Alces alces) u Biebrzy

Občas na nás koukne a pořád je v pohodě, tak užíváme jeho majestát dokud můžeme.

 

Los evropský (Alces alces) u Biebrzy

Los evropský (Alces alces) je největší zástupce čeledi jelenovitých.

 

Los evropský (Alces alces) u Biebrzy

Los evropský (Alces alces) v plné kráse. Současně probíhala i jelení říje, ale na paroháče jsme štěstí neměli, i když se troubení jelenů ozývalo všude kolem. Losi mají v říji velice odlišný projev, je to takové vzdychání, někdy jako plačící dítě, někdy jako slečna v tom nejlepším :-).

 

Los evropský (Alces alces) u Biebrzy

Jeho veličenstvo odchází a my děkujeme za skvělé setkání!

 

Jeřábi popelaví táhnou v západu slunce nad Biebrzou

 

Text: Havroš, Foto: Havroš a Kamil