Lovci ještěrek

dudek chocholatý

 

Za dudkem chocholatým je lepší vyrazit na jih. U nás na severu Moravy se také vyskytuje, ale hnízdí jen velmi vzácně. V minulém roce jsem v červnu navštívil na jihu Moravy borovicové lesy s pískovým podložím a nestačil jsem se divit. Ušel jsem pár metrů a už z dálky vidím prvního dudka jak se nezaměnitelným houpavým letem snáší na borovici. Měl k tomu dobrý důvod. Společně se samičkou právě krmili mladé v hnízdní budce.

Bylo kolem páté hodiny ranní a dudci chocholatí se pilně střídali v krmení. Potomci byli asi pěkně odrostlí, neboť samice se v hnízdě vůbec nezdržovala a poháněna křikem hladových mláďat, nosila se samečkem cca co 15 minut pěkně šťavnaté kousky. Ležel jsem kousek od budky pod maskovací sítí a sledoval, jak oba dudci pravidelně dodávají masité larvy, pro které létali přes les na osvědčenou louku. Skočil jsem se tam mrknout a zpět to vzal přes pískovnu s hnízdištěm vlh pestrých a břehulí. Přijel jsem ale na dudky.

 

Dudek chocholatý

Motýlí let a kontrastní černá křídla s bílými pruhy prozradí dudka na docela velkou vzdálenost. 

 

dudek chocholatý

 

dudek chocholatý

 

U hnízda slunko pěkně peče a kolem v trávě to začíná žit. Ještěrky se nahřívají a vyrážejí na lov. To je signál pro všechny lovce ještěrek. Vedle mě něco žuchne do písku a z oblaku prachu se zvedá poštolka s obrovskou ještěrkou zelenou v drápech. Poštolka se dokonale přizpůsobila prostředí a za chvíli znovu vyhlíži ze špičky borovice další oběť. Ještěrka zelená může s ocasem dorůst až 40 cm a to je moc pěkná svačinka.

V trávě a písku se hemží taky mladší ještěrky. Ty jsou mnohem menší a právě proto se dostaly na jídelníček dudků, kteří s přibývajícím sluncem přestali létat pro larvy a pročesávají jako slepice terén pěšky. Svým dlouhým zobákem nedají ještěrkám nejmenší šanci a ani tradiční obětování ocásku nepomůže.

 

poštolka obecná

Poštolka s právě ulovenou ještěrkou zelenou.

 

Dudek chocholatý (Upupa epops)

Dudek chocholatý

Ještěrce nepomohlo k útěku ani tradiční obětování části ocasu. Dudek svým zahnutým zobákem obratně chytá ještěrky za hlavu.

 

ještěrka zelená

Klíště si najde skulinku i mezi zdánlivě nedobytnými šupinamí ještěrky zelené. I tihle drobní krvelační roztoči jsou lovci ještěrek.

 

V letošním roce jsme s Kamilem jeli zkontrolovat dudky na jih znovu. Akorát vyměnili budku za jinou, jinak vše probíhalo jako přes kopírák. Tentokrát samička ještě seděla v hnízdě a o potravu se staral sameček. Partnerce házel do budky oblíbené ještěrky a čerstvě narozeným dudečkům nosil drobné mravence a malé larvy. Tak jsme rádi, že to dudkům pořád funguje a hnízdění se daří. 

 

Dudek chocholatý (Upupa epops)

Sameček loví ještěrky, které pak odevzdává samičce do hnízdní budky.

 

Dudek chocholatý

Pro čerstvě vylíhnutá mláďata přinaší drobný hmyz, nejčastějí hojně vyskytující se mravence.

 

Dudek chocholatý

 

Text: Havroš, Foto: Havroš (2021, 2022) a Kamil (2022)